28 Aralık 2021 Salı

GastroAnadolu Esnaf Sohbetleri: Kazım Alkan

GastroAnadolu Esnaf Sohbetlerinde bu ay Denizli’nin Babadağ ilçesinde yüz yılı aşkındır kasaplık ve kebapçılık yapan Alkanlar Kasap Kebap’ın beşinci kuşak işletmecisi Kazım Alkan konuğumuz. 

GastroAnadolu: İşletmeniz ve kendiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kazım Alkan: Öncelikle bloğunuzu ve yapmaya çalıştıklarınızı takdir ettiğimi belirtmek ve teşekkür etmek isterim. İsmim Kazım Alkan. Denizli'nin Babadağ ilçesinde Alkanlar Kasap Kebap'ın 5.kuşak işletmecisiyim. Biz geçmişten bugüne tamamen bir aile işletmesi olarak çalışıyoruz. İlk olarak 1900'lü yılların başında Arif Alkan'ın kasap dükkanı olarak başlayan zanaati bizler devam ettirme gayretindeyiz. Bu zanaat Arif Alkan'dan sonra dedemin babasına (Şerif Ali Alkan), ondan dedeme (Kazım Alkan), ondan da halen beraber çalıştığımız ve bizlere işin her ayrıntı ve ustalığını öğreten babama (Şerif Ali Alkan) ve bizlere geçti çok şükür.

İnşallah bizlerden de gelecek nesillere aktarılıp, bu işi zanaat olarak görmeye ve öğretmeye devam edilecek.

 

GastroAnadolu: Bir yiyecek içecek işletmesi açmaya nasıl karar verdiniz?

Kazım Alkan: Dediğim gibi biz 5 nesildir bu zanaati idame ettiren köklü bir işletmeyiz. Bizim ailemizde meslek küçüklükten beri en ince ayrıntısına kadar öğretilir, daha sonra kişi ister o mesleğin başına geçip devam ettirir, isterse okuyup tahsiline önem verir. Ben 2015'te Adnan Menderes Üniversitesi veterinerlik bölümünden birincilikle mezun oldum. Daha sonra çok severek ve isteyerek işletmemizin başına geçmeye karar verdim. İnsan hangi işi yaparsa yapsın severek yapmalı ve asla "ben biliyorum", "ben ustayım" dememeli. Tevazuda hikmet vardır.

Kişi yaptığını severek ve özenle yapmalı, takdiri başkalarına bırakmalı. Ben yaptığım işi çok severek yapıyorum, keyif alıyorum, mutlu oluyorum.

 

GastroAnadolu: Ürün tedariği sırasında nelere dikkat edersiniz?

Kazım Alkan: Dükkanımıza ürünleri sokarken ilk ve vazgeçilmez şartımız kalite. Kaliteli ürün ve malzeme kullanmadan asla kaliteli çıktı alamazsınız. Ama işi bilmeden yaparsanız da kaliteli ürünü heba edersiniz. Ürünleri sağladığımız tedarikçiler güvenilir ve dürüst kişilerdir. Temin ederken tüm ürünleri kendimiz özenle seçeriz. Mesela dükkana ihtiyaç olan meyve ve sebzeyi tek tek kendi elimizle seçmeye gayret ederiz. Fiyat bizim için ikinci plandadır. Fiyatı önemli değil, ama mutlaka ve mutlaka kaliteli olsun. Kendi sattığımız ürünlerde de bu böyledir. Fiyatlarımız ortalamanın biraz üstündedir, ama kalitede her zaman diğerlerinden üsttedir. Bizim birinci şiarımız kalitedir.

 

GastroAnadolu: İşletmenizde en çok neye önem verirsiniz?

Kazım Alkan: Müşteri her detaydan memnun olacak. Memnuniyeti daha arabasını park ederken başlayacak, geri dönene kadar da devam edecek. İkinci şiarımız memnuniyettir.

 

GastroAnadolu: Pandemi sürecinin size kattıkları ve sizden aldıkları nelerdir?

Kazım Alkan: Bizden bir şey götürmedi diyebilirim, çok şükür ki. Küçük bir ilçede olmamızın ve dükkanın kendimizin olmasının bize maddi olarak büyük avantajı oldu. Pandemi ile birlikte daha önce yapmadığımız şeyler başardık. Artık kendi üretimimiz olan ürünleri kargo ile Türkiye’nin 81 iline gönderiyoruz. Bizi Youtube ve benzeri sosyal medya ağlarından gören, takip eden, merak edenlere kuzu etinin her bölgesini, süt dana etinin her bölgesini, kendi imalatımız olan sucuk ve köftelerimizi özel kutularda vakumlu torbalarla buz kalıplarının içinde hem steril hem de güvenli bir şekilde ulaştırıyoruz.

 

GastroAnadolu: Doğru et seçerken ve hayvan seçerken nelere dikkat edersiniz?

Kazım Alkan: Dükkanımıza asla mezbahadan gelen hazır etler girmez. Kendimiz yetiştiririz. Bizim kendi çobanlarımız var. Kuzuların doğduktan sonra yetiştiği ortam ve yedikleri çok önemli. Kuzular yaylalarımızda doğar, hem annesini emer hem de doğal otlarla otlatılıp kekik kokularının içinde yetişir. Belli erişkinliğe gelince kendi besihanemize getirilip orada geleneksel yöntemlerle yapay beslenmeden uzak bir şekilde besiye girer. Bizim dikkat ettiğimiz bir diğer önemli husus hayvanların kesilme teknikleridir. Biz tüm hayvanlarımızı kendi tekniklerimizle dedemizden, babamızdan öğrendiğimiz şekilde tertemiz kesiyoruz. Mezbaha etine güvenmeyiz. Temizliğinden ve helal oluşundan emin olamayız. Biz müşterilerimize kendimizin yemeyeceği hiçbir şeyi yedirmeyiz, satmayız.

 

GastroAnadolu: Doğru et tercihi yapmak için bize ne gibi önerileriniz var?

Kazım Alkan: İşten anlayan güvenilir ve tanıdığınız işletmeler varsa önce onları tercih etmelisiniz. Ama büyükşehirlerde bu pek mümkün olmuyor. O yüzden eti görerek dikkatli bakarak ve dokunarak satın almanız çok önemli. Aldığınız et kuzu ise, etin rengi pembemsi olmalı, koyu kırmızı ya da siyaha yakın bir renk olmamalı. Yağın rengi ise, bembeyaz süt renginde, canlı olmalı, sarımsı ve soluk bir renk olmamalı. Büyükbaş tercih ederken ise, etin içinde yağ dokuları olmalı, siyaha çalan renk olmamalı. Önemli hususlardan biri de ete dokunduğunuzda elinize yapış yapış gelmemelidir. Böyle olması etin durgun ya da yanlış saklama koşullarında stoklandığını gösterir.

 

Sosyal Medya: 

https://www.instagram.com/alkanlar_kasap_kebap/ https://m.facebook.com/alkanlarkasapkebap/ https://m.facebook.com/profile.php?id=1571222946 


Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=K3ZwazpcgTI https://www.youtube.com/watch?v=pUANxcjsaA8 https://www.youtube.com/watch?v=J-TkG3IpLa0 https://www.youtube.com/watch?v=8TttCw4R29w  https://www.youtube.com/watch?v=hArX6ggebS4  https://www.youtube.com/watch?v=PTnnDXSFQIQ

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder