14 Aralık 2021 Salı

Anadolu Üniversitesinin Kore Mutfağı Serüveni: F. Filiz ÇİÇEK, Sema EKİNCEK

 

Gastroanadolu’da bu hafta üniversitemizin Kore Mutfağı serüvenini F. Filiz Çiçek ve Sema Ekincek hocalarımızdan dinliyoruz.

                                                    










GastroAnadolu: Kore Mutfağı Projesinin nasıl başladığını bize anlatabilir misiniz?

 

F. Filiz ÇİÇEK: Herhalde serüvenimize 2017 yılındaki Kore yemekleri yarışmasına katıldığımızı anlatmakla başlamak gerekiyor. Ankara’daki Kore Kültür Merkezi her yıl Kore yemekleri yarışması düzenliyor. Dekanımız o yıl düzenlenen yarışmaya Turizm Fakültesi’nden de katılım olmasını istemişti. Birkaç öğrencimiz “biz katılırız” diyerek gönüllü oldular. Ben daha önce Kore Kültür Merkezinde Kore yemekleri ile ilgili eğitimler almıştım. Kore’de bir süre kalma imkânı da bulmuş olduğumdan onların lezzetlerine aşina sayılırdım. Üç öğrencimizi Kore yemekleri ile ilgili olarak temel eğitim vermek üzere beni görevlendirdiler. Daha önce hiç Kore yemeği tatmamış bu üç öğrenci ile dört günlük bir atölye çalışması yaptık. Öğrencilerimiz, üniversitemizin de katkılarıyla yarışma için videolarını hazırlayıp internete yüklediler. Ancak bu ilk deneyimimizde öğrencilerimiz finale kalamadılar

 

Sema EKİNCEK: Bu yarışmada ilk elemeyi video çekimleri üzerinden yapıyorlar. Çektiği video kabul edilen yaklaşık on kişi Kore Kültür Merkezine çağırılıyor ve verilen süre aralığında Kore Kültür Merkezi tarafından daha önce bildirilmiş olan reçetelerin çıkartılması bekleniyor.

 

F. Filiz ÇİÇEK: Başta daha kolay reçeteler veriyorlardı fakat artık talebin artmasından dolayı eleyici davranmaya çalışıyorlar. İlk sene katıldığımızda dereceye giremedik fakat çok hoş bir deneyim kazandık.

 

Sema EKİNCEK: Kore Kültür Merkezi açısından da Anadolu Üniversitesi’nin orada bulunması çok güzel bir izlenimdi. Projenin temellerinin atılmasını da buraya bağlayabiliriz. İkinci kez katıldığımızda da gösterdiğimiz başarıyla projeyi üzerimize aldığımızı belli ettik.

 

F. Filiz ÇİÇEK: İkinci yarışmada Fakültemizden yarışmaya katılan beş kişiden ikisi finale kaldı, birisi üçüncü oldu. Bu yarışmaya tüm yarışmacılarımız ve katkıda bulunan hocalarımızla birlikte gittik ve final heyecanını yerinde yaşadık. Orada Kore Kültür Merkezi müdürü, yemek dersleri veren hoca ve diğer yetkililerle bağlantı kurma imkânı sağlanmış oldu. Kore Gıda Tanıtım Enstitüsünün projesinden de böylece haberdar olduk. İlk yarışmadan sonra Fakültemizdeki öğrencilerin farklı yemek kültürlerine olan ilgisi fark edilip Kore Mutfağı dersi de açıldı.

 

Sema EKİNCEK: Bu üçüncülüğü aldıktan sonra projenin ilkini gerçekleştirdik denebilir. Zaten ilk yarışmadan sonra edindiğimiz o az ama öz deneyimle ve elbette daha çok öğrencilerin hevesiyle dersi açmıştık. Derse kayıt için başvuruların fazlalığı bu hevesi gösteriyor.

 

GastroAnadolu: Projeyi almanın size ne gibi getirileri oldu?

 

Sema EKİNCEK: O kadar büyük katkıları oldu ki. Öncelikle öğrencilerimizin gelişimi bizim en büyük kazanımımız. Öte yandan proje kapsamında, Kore mutfağına özgü malzemeleri alabilmemiz için belli bir bütçe sağlanıyor. İlkinde bir de Kore’den bir hoca gönderdiler. O sene Filiz hoca ile Koreli hoca dersi bir buçuk ay beraber götürdüler. Fakat Koreli hocanın erken gitmesi gerekti çünkü onların eğitim dönemleri ile bizimkiler uyuşmuyor. Kore Gıda Tanıtım Enstitüsü Kore mutfak kültürünü yaymak için bu desteği belli ülkelere sağlıyor. Bu projeyle ilgili olarak ilk sene on farklı geniş çaplı etkinlik düzenledik. Yani projenin imkânları kapsamında elimizden gelen eforu sarf ettik diyebiliriz. Zaten ondan sonra bu projeyi Türkiye’de ikinci kez alan ilk üniversite olduk. Bu sene pandemi koşullarından dolayı Koreli bir hoca gönderemediler fakat yine malzeme masraflarımızı karşıladılar. Bu yıl Rektörümüz Prof. Dr. Fuat Erdal’ın da katılım sağladığı bir mutfak atölyesi ile açılışımızı yaptık. Daha sonra Anadolu Üniversitesi personellerinin katılım sağladığı farklı atölye çalışmaları gerçekleştirdik.  Bunların yanı sıra Kore Kültür Merkezi ziyareti, Kore restoranı ziyareti ve en son yaptığımız “Anadolu’da Kore Mutfağı” fotoğraf sergisi ile toplam yedi etkinlik düzenledik. Kore Kültür Merkezi ziyareti etkinliğiyle öğrencilerimiz gelecekte yapacakları herhangi bir faaliyet için Kore ile bir bağlantı sağlamış oldular. Oldukça ilgi çekici, gerçekten zihin açıcı bir etkinlikti.

Bütün bunların sonucunda öğrencilerimiz farklı tatları -tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve umami- deneyimlemiş oldular. Filiz Hocamızın da katkıları sayesinde öğrencilerimiz bambaşka bir bakış açısı edindiler.

 

F. Filiz ÇİÇEK: Burada öğrencileri de denklemin içine katmak lazım. İlk başladığımız gün ile şimdiki hâlimiz arasında fersah fersah mesafe var. Hepsi gerçekten bir şeyler öğrenmek için uğraşıyorlar. Hepimiz tecrübe kazanıyoruz.

 

GastroAnadolu: Peki okulumuzda neden sadece Kore Mutfağı dersi var?

 

Sema EKİNCEK: Kore mutfağı dersinin Kore Gıda Tanıtım Enstitüsünün (KFPI) desteklerinden kaynaklı başlayıp öğrencilerimizin istekliliğiyle devam etmekte olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta hocalar olarak bizim arzumuz öğrencilerin vizyonunu geliştirmek için yabancı mutfakları öğrenmelerini sağlamak.

 

F. Filiz ÇİÇEK: Kore ile ilgili bir alt yapı hazırdı. Kore Kültür Merkezi ve Kore Gıda Tanıtım Enstitüsü de kültürlerinin yayılması için her türlü desteği veriyor. Öğrencilerimiz de farklı kültürleri öğrenmeye hevesli. Bütün bunları bir araya getirmek yeterli oldu. Diğer ülkeler için bu şekilde çalışan kurumlarla irtibata geçilmeli. Teklifin Fakültemizden gelmesini bekliyor olabilirler. Hevesli öğrencilerimiz bu konuda ısrarcı olup diğer ülkelerin mutfaklarının derslerinin açılmasını talep edebilirler. Benim gördüğüm kadarıyla öğrencilerimizin Kore mutfağına ilgisi çok fazla ancak diğer mutfakları da tanımak istediklerine eminim.

 

GastroAnadolu: Yani farklı bir mutfak için öğrencilerin aksiyon almasını mı bekliyorsunuz?

 

Sema EKİNCEK: Talep edildiği zaman burada tabii ki çalışmalar yapılabilir. Böyle bir durumda elbette elçilikler ve kültür merkezleri ile iletişim kurmak ve onları sürekli olarak takip etmek gerekiyor ama bu emeği gösterebilecek birileri olduktan sonra imkânsız diye bir şey yok. Bu hem bu iletişim sürecini doğru bir şekilde yönetmek hem de gerekli alt yapının sağlanması ile ilgili bir durum. Ama böyle bir sürecin olgunlaşması için gerçekten oldukça emek sarf etmek gerekiyor. Kore mutfağı dersinin de altı elbette boş değil, Filiz Hocamızın bu malzemeleri kullanımını bilmesi bize muhteşem bir fırsat sağladı.

 

 

F. Filiz ÇİÇEK: Bu biraz da Kore Kültür Merkezinin başarısı. Yıllardır kendi kültürlerini ülkemizde yayabilmek için oldukça çaba sarf ediyor, eğitimler düzenliyorlar. Hatta Kore Kültür Merkezinin açılışının 10. yılı dolayısıyla bu yıl Türkiye’nin çeşitli noktalarında sürekli etkinlikler düzenliyorlar. Öğrencilerimiz bu etkinlikleri Kore Kültür Merkezinin web sayfasından takip edebilirler.

 

GastroAnadolu: Peki yapılan etkinliklerin başarısı nedir?

 

F. Filiz ÇİÇEK: İnanılmaz başarılı olduğunu düşünüyorum. Atölyelere katılanlar çok memnun kaldıklarına dair geri bildirimlerde bulunuyorlar. Öğrencilerimiz de Kore yemeklerine gün geçtikçe daha fazla ilgi duyuyor. Daha geçen haftalarda eski bir öğrencim kendi inisiyatifiyle Kore yemekleri yarışmasına katılmış, finale kalamadığı hâlde belli bir başarı gösterdiğinden burada bulması mümkün olmayan bir sürü malzeme hediye etmişler. Yani öğrencilerimden birçoğu onların istedikleri şekilde bu kültürü ediniyorlar.

 

Sema EKİNCEK: Projenin içeriği genel olarak bu şekilde. Fakültemizde yapılan “Anadolu’da Kore Mutfağı” fotoğraf sergisiyle projeyi bu yıl da güzel bir şekilde kapatmış olduk. Umarım önümüzdeki sene bu projeyi üçüncü kez Koreli bir hocayı misafir edeceğimiz daha sağlıklı günlerde gerçekleştirebiliriz.

Fotoğraflar: Sema Ekincek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder