Gastroanadolu’da bu hafta üniversitemizin Kore Mutfağı serüvenini F. Filiz Çiçek ve Sema Ekincek hocalarımızdan dinliyoruz.
GastroAnadolu: Kore Mutfağı Projesinin nasıl başladığını bize anlatabilir misiniz?
F.
Filiz ÇİÇEK: Herhalde serüvenimize 2017 yılındaki Kore
yemekleri yarışmasına katıldığımızı anlatmakla başlamak gerekiyor. Ankara’daki Kore
Kültür Merkezi her yıl Kore yemekleri yarışması düzenliyor. Dekanımız o yıl
düzenlenen yarışmaya Turizm Fakültesi’nden de katılım olmasını istemişti. Birkaç
öğrencimiz “biz katılırız” diyerek gönüllü oldular. Ben daha önce Kore Kültür
Merkezinde Kore yemekleri ile ilgili eğitimler almıştım. Kore’de bir süre kalma
imkânı da bulmuş olduğumdan onların lezzetlerine aşina sayılırdım. Üç öğrencimizi
Kore yemekleri ile ilgili olarak temel eğitim vermek üzere beni
görevlendirdiler. Daha önce hiç Kore yemeği tatmamış bu üç öğrenci ile dört
günlük bir atölye çalışması yaptık. Öğrencilerimiz, üniversitemizin de katkılarıyla
yarışma için videolarını hazırlayıp internete yüklediler. Ancak bu ilk
deneyimimizde öğrencilerimiz finale kalamadılar
Sema
EKİNCEK: Bu yarışmada ilk elemeyi video çekimleri
üzerinden yapıyorlar. Çektiği video kabul edilen yaklaşık on kişi Kore Kültür
Merkezine çağırılıyor ve verilen süre aralığında Kore Kültür Merkezi tarafından
daha önce bildirilmiş olan reçetelerin çıkartılması bekleniyor.
F.
Filiz ÇİÇEK: Başta daha kolay reçeteler veriyorlardı
fakat artık talebin artmasından dolayı eleyici davranmaya çalışıyorlar. İlk
sene katıldığımızda dereceye giremedik fakat çok hoş bir deneyim kazandık.
Sema
EKİNCEK: Kore Kültür Merkezi açısından da Anadolu
Üniversitesi’nin orada bulunması çok güzel bir izlenimdi. Projenin temellerinin
atılmasını da buraya bağlayabiliriz. İkinci kez katıldığımızda da gösterdiğimiz
başarıyla projeyi üzerimize aldığımızı belli ettik.
F.
Filiz ÇİÇEK: İkinci yarışmada Fakültemizden yarışmaya katılan
beş kişiden ikisi finale kaldı, birisi üçüncü oldu. Bu yarışmaya tüm
yarışmacılarımız ve katkıda bulunan hocalarımızla birlikte gittik ve final
heyecanını yerinde yaşadık. Orada Kore Kültür Merkezi müdürü, yemek dersleri
veren hoca ve diğer yetkililerle bağlantı kurma imkânı sağlanmış oldu. Kore
Gıda Tanıtım Enstitüsünün projesinden de böylece haberdar olduk. İlk yarışmadan
sonra Fakültemizdeki öğrencilerin farklı yemek kültürlerine olan ilgisi fark
edilip Kore Mutfağı dersi de açıldı.
Sema
EKİNCEK: Bu üçüncülüğü aldıktan sonra projenin
ilkini gerçekleştirdik denebilir. Zaten ilk yarışmadan sonra edindiğimiz o az
ama öz deneyimle ve elbette daha çok öğrencilerin hevesiyle dersi açmıştık. Derse
kayıt için başvuruların fazlalığı bu hevesi gösteriyor.
GastroAnadolu:
Projeyi almanın size ne gibi getirileri oldu?
Sema
EKİNCEK: O kadar büyük katkıları oldu ki.
Öncelikle öğrencilerimizin gelişimi bizim en büyük kazanımımız. Öte yandan proje
kapsamında, Kore mutfağına özgü malzemeleri alabilmemiz için belli bir bütçe
sağlanıyor. İlkinde bir de Kore’den bir hoca gönderdiler. O sene Filiz hoca ile
Koreli hoca dersi bir buçuk ay beraber götürdüler. Fakat Koreli hocanın erken
gitmesi gerekti çünkü onların eğitim dönemleri ile bizimkiler uyuşmuyor. Kore
Gıda Tanıtım Enstitüsü Kore mutfak kültürünü yaymak için bu desteği belli
ülkelere sağlıyor. Bu projeyle ilgili olarak ilk sene on farklı geniş çaplı
etkinlik düzenledik. Yani projenin imkânları kapsamında elimizden gelen eforu sarf
ettik diyebiliriz. Zaten ondan sonra bu projeyi Türkiye’de ikinci kez alan ilk üniversite
olduk. Bu sene pandemi koşullarından dolayı Koreli bir hoca gönderemediler
fakat yine malzeme masraflarımızı karşıladılar. Bu yıl Rektörümüz Prof. Dr.
Fuat Erdal’ın da katılım sağladığı bir mutfak atölyesi ile açılışımızı yaptık.
Daha sonra Anadolu Üniversitesi personellerinin katılım sağladığı farklı atölye
çalışmaları gerçekleştirdik. Bunların yanı
sıra Kore Kültür Merkezi ziyareti, Kore restoranı ziyareti ve en son yaptığımız
“Anadolu’da Kore Mutfağı” fotoğraf sergisi ile toplam yedi etkinlik düzenledik.
Kore Kültür Merkezi ziyareti etkinliğiyle öğrencilerimiz gelecekte yapacakları
herhangi bir faaliyet için Kore ile bir bağlantı sağlamış oldular. Oldukça ilgi
çekici, gerçekten zihin açıcı bir etkinlikti.
Bütün
bunların sonucunda öğrencilerimiz farklı tatları -tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve
umami- deneyimlemiş oldular. Filiz Hocamızın da katkıları sayesinde
öğrencilerimiz bambaşka bir bakış açısı edindiler.
F.
Filiz ÇİÇEK: Burada öğrencileri de denklemin içine
katmak lazım. İlk başladığımız gün ile şimdiki hâlimiz arasında fersah fersah
mesafe var. Hepsi gerçekten bir şeyler öğrenmek için uğraşıyorlar. Hepimiz
tecrübe kazanıyoruz.
GastroAnadolu:
Peki okulumuzda neden sadece Kore Mutfağı dersi var?
Sema
EKİNCEK: Kore mutfağı dersinin Kore Gıda Tanıtım
Enstitüsünün (KFPI) desteklerinden kaynaklı başlayıp öğrencilerimizin
istekliliğiyle devam etmekte olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta hocalar olarak bizim
arzumuz öğrencilerin vizyonunu geliştirmek için yabancı mutfakları öğrenmelerini
sağlamak.
F.
Filiz ÇİÇEK: Kore ile ilgili bir alt yapı hazırdı. Kore
Kültür Merkezi ve Kore Gıda Tanıtım Enstitüsü de kültürlerinin yayılması için
her türlü desteği veriyor. Öğrencilerimiz de farklı kültürleri öğrenmeye
hevesli. Bütün bunları bir araya getirmek yeterli oldu. Diğer ülkeler için bu
şekilde çalışan kurumlarla irtibata geçilmeli. Teklifin Fakültemizden gelmesini
bekliyor olabilirler. Hevesli öğrencilerimiz bu konuda ısrarcı olup diğer
ülkelerin mutfaklarının derslerinin açılmasını talep edebilirler. Benim
gördüğüm kadarıyla öğrencilerimizin Kore mutfağına ilgisi çok fazla ancak diğer
mutfakları da tanımak istediklerine eminim.
GastroAnadolu:
Yani farklı bir mutfak için öğrencilerin aksiyon almasını mı bekliyorsunuz?
Sema
EKİNCEK: Talep edildiği zaman burada tabii ki
çalışmalar yapılabilir. Böyle bir durumda elbette elçilikler ve kültür
merkezleri ile iletişim kurmak ve onları sürekli olarak takip etmek gerekiyor
ama bu emeği gösterebilecek birileri olduktan sonra imkânsız diye bir şey yok. Bu
hem bu iletişim sürecini doğru bir şekilde yönetmek hem de gerekli alt yapının
sağlanması ile ilgili bir durum. Ama böyle bir sürecin olgunlaşması için gerçekten
oldukça emek sarf etmek gerekiyor. Kore mutfağı dersinin de altı elbette boş
değil, Filiz Hocamızın bu malzemeleri kullanımını bilmesi bize muhteşem bir
fırsat sağladı.
F.
Filiz ÇİÇEK: Bu biraz da Kore Kültür Merkezinin
başarısı. Yıllardır kendi kültürlerini ülkemizde yayabilmek için oldukça çaba
sarf ediyor, eğitimler düzenliyorlar. Hatta Kore Kültür Merkezinin açılışının
10. yılı dolayısıyla bu yıl Türkiye’nin çeşitli noktalarında sürekli etkinlikler
düzenliyorlar. Öğrencilerimiz bu etkinlikleri Kore Kültür Merkezinin web
sayfasından takip edebilirler.
GastroAnadolu:
Peki yapılan etkinliklerin başarısı nedir?
F.
Filiz ÇİÇEK: İnanılmaz başarılı olduğunu düşünüyorum. Atölyelere
katılanlar çok memnun kaldıklarına dair geri bildirimlerde bulunuyorlar.
Öğrencilerimiz de Kore yemeklerine gün geçtikçe daha fazla ilgi duyuyor. Daha
geçen haftalarda eski bir öğrencim kendi inisiyatifiyle Kore yemekleri yarışmasına
katılmış, finale kalamadığı hâlde belli bir başarı gösterdiğinden burada
bulması mümkün olmayan bir sürü malzeme hediye etmişler. Yani öğrencilerimden
birçoğu onların istedikleri şekilde bu kültürü ediniyorlar.
Sema
EKİNCEK: Projenin içeriği genel olarak bu şekilde. Fakültemizde
yapılan “Anadolu’da Kore Mutfağı” fotoğraf sergisiyle projeyi bu yıl da güzel
bir şekilde kapatmış olduk. Umarım önümüzdeki sene bu projeyi üçüncü kez Koreli
bir hocayı misafir edeceğimiz daha sağlıklı günlerde gerçekleştirebiliriz.
Fotoğraflar: Sema Ekincek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder