Sağlıklı beslenmenin popüler hale gelmesiyle birlikte her gün birçok yeni diyet ve beslenme biçimi hayatımıza giriyor. Gelin son zamanların en popüler beslenme türlerinden biri olan kan grubuna göre beslenme hakkında daha detaylı inceleme yapalım.
İlk olarak
hepinizin aşina olduğu kan gruplarından bahsedelim. Kan grupları ebeveynlerden
miras alınan genler tarafından belirlenir .A, B, AB ve 0 olmak üzere dört ana
kan grubu vardır. Ancak her grup RH( + ) ve RH( - ) olabildiğinden, bu iki
sistemin kombinasyonundan 8'li kan grubu sistemi ortaya çıkmıştır.
Adamo’nun 20. yy ortalarında ortaya atmış
olduğu fikir ve bununla birlikte yazmış olduğu kitap doğrultusunda insanlarının
beslenme alışkanlıklarında köklü değişimlere sebep olacak alışılmadık bir beslenme şekli
tasarlamıştır.1996 yılında uzman doktor Peter J.Adamo’nun, "The Geno Type
Diet" adlı kitabında ortaya attığı besinlerin kan grupları üzerine etkisi
görüşü bugün de hala pek çok tartışmaya
konu olmaktadır. Bu teoriyi destekleyen birçok doktor bulunmaktadır. Bunlardan
biri ise Türk bilim adamı Profesör Doktor Mehmet Öz’dür. Ayrıca Mehmet Ali
Bulut da Can Boğazdan Çıkar adlı kitabıyla bu teoriye ışık tutmaya çalışmıştır.
Adamo Kan Gruplarına Göre Beslenme kitabında
hastalarının üzerinde yapmış olduğu çalışmada aynı hastalığa sahip
hastalarına aynı ilaçları ve besinleri
verdiği halde bazı hastalarının çok çabuk iyileştiği bazı hastalarının ise daha
da kötüye gittiğini fark etmiş bunun nedenini araştırdığında, aynı besinlerin
farklı kan gruplarında çökeltiye ya da
ağdalı hale gelmesine yol açan gıdaların olduğu sonucuna varmıştır. Adamo her
kan grubuna ait insan bedeninin her yiyeceği gerektiği şekilde metabolize edememesinin diyabet, insülin
direnci, kanser, böbrek, karaciğer, sindirim hastalıklarının oluşma riskini
arttırdığını savunmuştur. Adamo ünlü teorisinde kan gruplarına uygun
yiyeceklerden şöyle bahsetmiştir;
A Grubu'nun yemesi gerekenler: Soya
proteinleri, tahıl ürünleri ve sebzeler, balık ,oğlak eti limon.
A Grubunun yememesi gerekenler: Kırmızı et, biber, domates, patates,
turunçgiller
AB Grubu'nun yemesi gerekenler: Domates,
balık, süt ürünleri, sebze, koyun, deniz yosunu
AB Grubu'nun
yememesi gerekenler: Dana ve sığır eti, tavuk kuruyemiş, sarımsak, sirke,
yoğurt
0 Grubu'nun
yemesi gerekenler: Kırmızı et, ciğer, beyaz et, balık ve deniz ürünleri,
ıspanak
0 Grubu'nun yememesi gerekenler: Tahıl ürünleri, süt ürünleri, lahana, çavdar
B
Grubu’nun yemesi gerekenler: Sütlü
besinler, dana ve hindi eti, baklagiller
B
Grubu’nun yememesi gerekenler: Mısır,
buğday, mercimek, fındık ve susam
Bütün bu
bilgiler ışığında kan grubuna göre beslenmenin
mantıklı bir beslenme şekli olduğunu düşünüyorsanız bu yazıdan sonra
tekrar düşünmek isteyebilirsiniz.
İlk
olarak coğrafyalardaki yetişen ve yetişmeyen besinleri düşündüğümüzde her birey
bu besinlere aynı kolaylıkta ulaşamayacaktır. Örneğin A kan grubundaki bir
birey kırsal bir bölgede yaşıyorsa muhtemelen hayvansal proteini kırmızı et olarak tüketecektir fakat bu
beslenmenin temel ilkelerine göre A kan grubu bireyler balık tüketmelidir.
Başka bir açıdan bakarsak kan grubu çeşitliliği olan ailelerde her bireyin
farklı besinler tüketmek zorunda oluşu bu beslenme şeklinin uygulanabilirliğini imkansız hale getirmektedir. Çünkü pratiklik kavramının hayatımızın merkezine
girdiği günümüz dünyasında insanlar daha
az uğraş vererek tüketebileceği
lezzetli besinleri tercih etmektedir. Öte yandan dengeli
beslenmenin insan sağlığı üzerindeki
olumlu etkilerini düşünecek olursak bu beslenme şeklinin insan sağlığını
negatif etkileyeceği aşikar. Belirli
yiyeceklerle kısıtlanmış olan bu kan gruplarındaki insanların sebze, bakliyat
veya hayvansal gıdalardan birini
tüketerek insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri alabileceğini düşünmek en
kibar tabirle iyimser düşüncenin ürünüdür. Şunu da düşünmeliyiz ki her bireyin
alması gereken kalori miktarı ve besin
ögeleri aynı değildir. Profesyonel bir sporcu daha fazla kalori, protein ve
karbonhidrata ihtiyaç duyarken sıradan bir insanın ihtiyaçları aynı düzeyde
olmayacaktır. Bu insanların kan grubuna
göre beslendiğini farz edersek ihtiyaçları olan besinleri doğru miktarda
alamayacaklardır.
Kan
grubuna göre beslenmenin tıbbi boyutuna değinmemiz gerekirse şunları
sorgulamadan geçemeyiz. Günümüzde yaşayan insanların %30’unda alerji olduğunu
düşünürsek kan grubuna göre beslenmek isteyen bir kişinin diyetindeki herhangi
bir yiyeceğe alerjen etki göstermesi görmezden gelinemeyecek bir ihtimaldir. Son
ve en çarpıcı argüman ise diyabet, kalp hastalıkları, obezite, böbrek yetmezliği , tansiyon gibi
rahatsızlıkları bulunan insanlar onlar için en uygun beslenme programına göre
beslenmektedir fakat bu uygulanabilirlikten
yoksun yalnızca teori olarak varlığını sürdüren çalışmaya göre bu
insanlar kan gruplarına göre beslenmeli ve hayatları hiçe mi sayılmalı?
KAYNAKÇA
D’Adamo, P. (2012).Kan Grubunuza Göre Beslenme. (M.Ayral,Çev.) İstanbul: Yakamoz
Yayınevi Bulut, M.A. (2011). Can Boğazdan
Çıkar. İstanbul: Hayat Yayınevi
D’Adamo, P. (1996). Kan Grubunuza Göre Diyet. (D. Çakıcı. Çev.) İstanbul: Yakamoz
Yayınevi
Yazarlar: S.Betül KAYIR & Mert Sinan ÖZÇELİK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder